Eilen illalla treenasin tokoa kotipihalla venäjän kokeesta palattuani. Ei se mitään herkkua ole täällä maaseudun pimeydessä. Edelleen 10v asumisen jälkeen meiltä puuttuu kunnollinen pihavalaistus. Niinpä otin molemmat koirat ja laitoin kummankin vuoron perään valotolppaan kiinni odottamaan vuoroaan. Toisen kanssa otettiin seuraamista, ruutua, seisomaan jäämistä, maahan jäämistä (liikkeestä) ja noutoa. Sekä Stellukka että Pommi molemmat saivat lyhyet treenit.

Tänään lähdettiin Jorman ja koirien kanssa metsään tekemään esineruutu. Tallattiin noin 50x6m kaistale, Ensin pääsi Pommi hommiin ja Stella joutui katselemaan. Jorma vei Pommille esineen ihan takarajalle. Pompula lähti tosi rivakasti ja nappasi suht suoraan esineen hajun  (=sellainen pehmeä nuorison  rannesuoja) ja toi sen minulle yhtä vaihdikkaasti käteen asti. Otettiin toinen esine (=kova muovinen noin 10 cm putkilo) heti perään. Jorman piti viedä se ohjeitteni mukaan suht takarajalle lähelle kaatunutta pikkupuuta. Siinä kuitenkin oli puolessa välissä toinen samanmoinen puu ja ennen kuin ehdin älähtää, oli esine pudotettu sen lähelle. Sepä ei Pommia häirinnyt. Se juoksi taas nopeasti, mutta sai hajun lennosta ja keskeytti etenemisen ja alkoi etsiä. Esine putosi sen suusta pari kertaa matkalla, mutta innokkaasti sekin tuotiin.

Pommi muuten pysyi tosi hyvin alueella ja jatkoi työskentelyä tauotta.

Seuraavana Stella. Sille on ehdottomasti vietävä esineet takarajalle. Sekin lähti hyvin, juoksi takarajalle, mutta sitten pakka sekosi. Se juoksi hetken edes takaisin takarajan ja kaistaleen molemmin puolin ulkona. Ei ottanut hajua eli nenä ei auki. Se tuli takaisin, eikä enää lähtenyt puoltaväliä pidemmäs itsekseen, vaan haahuili etuosalla ja yli sivurajojen. Vihdoin otin sen takaisin ja lähetin uudestaan hivenen edempää. Suht sama kuvio toistui. Kolmas lähetys taas metri pari edempää ja nyt komensin sitä olemaan tarkka. Se tehosi, sillä nyt mentiin nenä auki ja esine löytyi.  Toinen takarajalle viety esine löytyi huomattavasti nopeammin. 

Lopuksi otettiin vielä Pommille kolmas esine, sellainen tekonahkainen setelinpidike. Paikkana takaraja.  Nyt Pommi kävi nopeasti tarkastamassa Stellan "hörhöilyjäljet", mutta se ei lopettanut silti hakemista. Esine löytyi aika nopeasti takakulmasta ja tuli meikäläisen käteen vauhdilla.

Jormakin kehui Pommia, kun se työskentelee niin antaumuksella ja hyvällä työmoraalilla.

Lopuksi koirat saivat hieman juoksennella metsätiellä. Ruutu oli hoidettu noin klo 19:05 ja yhtään pidempää ei siellä olisi voinut työskennellä, sillä pimeys alkaa olla jo haittaava. Viimeisellä esineellä Pommia ei kunnolla erottanut enkä voinut kehua sitä ennen kuin se oli ihan lähellä ja näin, että sillä todella oli esine suussa. Toisaalta hyvä.