heippa,

Stellukan ja Pommin kanssa oltiin viikonloppuna paimennustapahtumassa. Oli aika mielenkiintoista. Molemmat koirat yllättivät osaltaan.

Pommista oletin, että se rähjää ja jahtaa lampaita, mutta sitä kiinnostikin enemmän pyöröaitauksen "siivoaminen" papanoista. Videopätkästä näki kyllä, että se seurasi tarkasti laumaa ja minun liikkeitä. Ajoittain se meni oma-aloitteisesti lauman taakse ja kävi komentelemassa niitä eteenpäin. Isossa pyöröaitauksessa yksi lampaista pääsi lauantaina sitä uhkailemaan ja sen seurauksena sunnuntaina Pommi päätti, että lampaat saa olla just niin kuin lystää. Niinpä kävelin vain lauman perässä ja annoin Pompulalle namia. Toisaalta ei se kyllä niitä pahemmin pelkää, kai juuri tapahtumassa 6kk täyttävä pentu on vielä vähän epävarma itsestään ja kyvyistään.

Muutoin Pommi käyttäytyy jo melko hyvin. Vielä se on herkkä ottamaan mittaa kaverista sukupuolesta riippumatta, jos toinen vähääkään elehtii siten. Pommi on siis oikea nimi sille ;-) Mutta tosi hyvin se sietää jo vieraat koirat. Sillä on tarve päästä haistamaan ohikulkevat tai lähistöllä olevat ihmiset. Jotenkin se valitsee myös ne, jotka saavat sitä paijata ja joitka ovat vain "haisteltavia" ja mielenkiinnottomia.

Pientä hilseen muodostusta lukuunottamatta en havainnut koirassa stressin tai väsymyksen merkkejä koko viikonlopun aikana. Normaali oma itsensä oli koko aika.

Stella oli lauantaina sekä pienessä että isossa pyöröaitauksessa kuten Pommi. Se on hyvin kiinnostunut lampaista, mutta tosi tarkkaan seuraa mitä minä teen ja mitä minä (ehkä) käsken sitä tekemään. Pari lennokasta kieppiä se teki lampaiden kanssa, mutta varsinaista jahtaamista se ei harrastanut. Ei myöskään hauku. Se uskaltaa mennä lampaiden lähelle, ei pelkää niitä. Se on suhteellisen korrekti lampaille ja näytti siltä, että lampaatkin kunnioittavat sitä. Jorma otti kuvia, mutta noinkin aurinkoisella ilmalla otetut kuvat eivät ole hyviä. Katson, josko niistä saisi joitakin nettiin.

Isommassa aitauksessa oli enemmän tilaa ja siellä alettiin kuljetusharjoitukset. Stella pyöri enimmäkseen lauman ympäri pitäen sen siten koossa, se ei vielä oivaltanut, että sen paikka olisi lauman takana. Ei kai sitä voi vaatiakaan, kun koira näkee lampaita ensimmäistä kertaa elämässään. Sekä vaistomaisesti että käskettäessä se kuitenkin nouti laumasta eronneen lampaan takaisin. Mikä oli yllättävää, se menee maahan käskettäessä riippumatta minun, sen ja lampaiden sijainnista.

Sunnuntaina Stella pääsi pellolle kuljettmaan isompaa laumaa. Mentiin yhtä peltoa edes takaisin ja päässä piti aina nopeasti siirtyä lampaiden taakse. Stella oli pitkässä liinassa. Se ei m eikäläisen "ohjastamana" oikein tajunnut laumaa ja sillä oli suuren suuri kysymysmerkki pään päällä. Ohjaaja (Sinikka) otti Stellan liinaan ja minä siirryin lauman eteen sitä johdattamaan. Nyt Stella pitikin katseen koko aika laumassa - tai kaiketi enmmänkin minussa! Sille alettiin opettaa etäisyyttä, aina kun tuli liian lähelle, Sinikka kiristi liinasta tai minä komensin sen maahan. Sitten se sai kiitoksen ja luvan jatkaa.

Molemmat ohjaajat totesivat Stellasta, että se on vahva koira. Lampaat eivät pelkää sitä, mutta ne eivät myöskään uhittele sille. Stella käyttäytyy kauniisti lampaille. Siitä voisi saada nimenomaan kilpailupuolella toimivan koiran. Stellan koulutus näkyy selvästi: se kysyy paljon lupaa tehdä asioita ja tekee niitä pikkutarkasti.

Olisi kiva treenata vähän lisää tuota, jotta näkisi, miten nopeasti etenkin Stella oppisi paimentamaan. Se on hyvin tottelevainen ja oppivainen koira ja luulenkin, että siitä voisi jopa olla tähän hommaan. Työtehtäviä minulla ei olisi sille tarjota eli ihan harrastus tämäkin olisi.

Pommin pitää vähän kasvaa ja saada lisää itseluottamusta. Uskon, että sekin vuoden kuluttua näyttäisi aktiivisempaa kiinnostusta laumasta ja silläkin voisi alkaa harjoitella noita asioita.

Ilma oli hyvä koko viikonlopun. Aamuisin pientä pakkasta, lauantaina aurinkoista ja sunnuntaina pilvistä.

Kiva kokemus ja mukavaa nähdä Pommin kasvattaja Marjo sekä Pommin Sulo-veli. Tulomatkalla käytiin moikkaamassa myös Jormaa ja Axia. Hyvin nuo veljekseet tulevat toistensa kanssa toimeen ja leikit on heti mielessä.